Portál:Slovensko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 3 535 článkov.


Slovenský portál

Slovensko, dlhý tvar Slovenská republika, je vnútrozemský štát v strednej Európe. Nezávislosť získala rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993. Susedí s Českom, Rakúskom, Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom. Od 1. mája 2004 je Slovensko členom Európskej únie.

Od konca 4. st. pr. Kr. prichádza na Slovensko vo viacerých vlnách prvé menovite známe etnikum – Kelti. O ich prítomnosti existujú písomné zmienky v rímskych prameňoch. V 1. st. pr. Kr prichádzajú na Slovensko Dákovia, dochádza k miešaniu keltského a dáckeho obyvateľstva a kultúry.

Prvé slovanské obyvateľstvo osídlilo hlavné územie Slovenska asi v 5. storočí. Slovensko sa stalo súčasťou Samovej ríše v 7. storočí, samostatného Nitrianskeho kniežatstva (koniec 8. storočia – 833) a Veľkej Moravy (833 – cca. 907). Po zániku Veľkomoravskej ríše sa stalo postupne súčasťou Uhorska (od 10. stor.13. stor. do 1918), v ktorom do začiatku 12. storočia tvorilo Nitrianske kniežatstvo (Nitriansko).

V roku 1918 sa Slovensko stalo súčasťou Česko-Slovenska. Slovensko bolo súčasťou Česko-Slovenska do roku 1939, keď vznikla vojnová Slovenská republika. Po 2. svetovej vojne bolo Česko-Slovensko obnovené a dostalo sa do sféry vplyvu ZSSR. V roku 1989 nežná revolúcia ukončila komunistický režim a Česko-Slovensko sa stalo opäť demokratickým štátom. 1. januára 1993 vzniklo samostatné Slovensko, jeden z nástupníckych štátov Česko-Slovenska. Stalo sa tak po 75 rokoch existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov, na základe ústavného zákona schváleného Federálnym zhromaždením ČSFR.

Slovenský index (28. apríl - 11954 článkov)
! A Á B C Č D Ď E É F G H CH I J K L Ľ M N Ň O Ó P Q R S Š T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článok

Ozbrojené sily Slovenskej republiky (predtým 1993 - 2002 Armáda Slovenskej republiky) je názov vojenských síl Slovenska. Slovenská armáda sa ďalej oficiálne člení na Pozemné sily, Vzdušné sily a sily vývciku a podpory.

Základy vzniku ozbrojených síl Slovenskej republiky sú zakotvené v Čl. 25 Ústavy Slovenskej republiky. Tento veľmi krátky článok deklaruje, že „ Obrana Slovenskej republiky je povinnosťou a vecou cti každého občana. Zákon ustanoví rozsah brannej povinnosti. Nikoho nemožno nútiť, aby vykonával vojenskú službu, ak je to v rozpore s jeho svedomím alebo náboženským vyznaním. Podrobnosti ustanoví zákon“. Národná rada Slovenskej republiky16. decembra 1992 svojim zákonom č.3/1993 Z.z. o zriadení Armády Slovenskej republiky, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 1993, položila nový základ pre vytvorenie, výstavbu a ďalšiu existenciu vlastnej samostatnej armády. Okrem toho plnila armáda aj úlohy v rámci mierových síl Organizácie Spojených národov, vojenských misií a iných medzinárodných organizácií. Armádu tvorili jednotlivé druhy vojsk, vojenské zariadenia, Vojenská polícia, Vojenské spravodajstvo, vojenské správy, úrady ministerstva obrany, vojenské súdy a vojenská prokuratúra. Hlavné druhy vojsk armády boli pozemné vojsko, letectvo a protivzdušná obrana. Orgánom velenia bolo až do 25. augusta 1994 Veliteľstvo armády Slovenskej republiky. Za veliteľa Armády Slovenskej republiky bol vymenovaný generálporučík Ing. Július Humaj.

Osobnosť mesiaca

Jozef Kroner (* 20. marec 1924, Staškov – † 12. marec 1998, Bratislava) bol slovenský herec. Brat herca Ľudovíta Kronera, otec herečky Zuzany Kronerovej, manžel herečky Terézie Hurbanovej-Kronerovej.

Pochádza z dvanástich detí. Začínal ako robotník v Trenčíne, neskôr ako vedúci dielne v Považskej Bystrici. Popri práci sa venoval ochotníckemu divadlu. Začínal v Armádnom divadle v Martine (1948 - 1956). Od roku 1956 pôsobil v činohre SND v Bratislave až do roku 1984, keď odišiel do dôchodku. Účinkoval v mnohých televíznych filmoch a seriáloch - Kubo (1965), Živý bič (1966), Rysavá jalovica (1970), Ruže a sneh, Vôňa remesla, Slovácko sa nesúdi (1978, 1984), Sváko Ragan (1975), Nech žije deduško (1978). Je autorom kníh: Herec na udici (1970), Herec nielen na udici (1974), S kamerou a s udicou (1979), Neobyčajný testament (1982) a O rybke Beličke (1983). O jeho živote a tvorbe nakrútil režisér Fero Fenič tv. film Trate Jozefa Kronera (1987). Na základe hlasovania slovenských filmových novinárov v Ankete 2000 sa Jozef Kroner stal slovenským hercom 20. storočia.

Kategórie

Banská Bystrica · Bratislava · Česko-Slovensko · dejiny Slovenska · geografia Slovenska · Košice · dejiny Košíc · kultúra na Slovensku · Nitra · politika na Slovensku · Prešov · Rakúska monarchia · Slováci · Slovensko · slovenské osobnosti · Trenčín · Trnava · Uhorsko · veda a technika na Slovensku · Veľká Morava · vládcovia Slovenska · Žilina

Zoznamy

Geografia

Politika

Slovenská literatúra
Vedeli ste, že...
  • ... 13 spišských miest bolo 360 rokov v poľskom zálohu za 37 000 kôp českých grošov?
  • ... Bratislava sa v roku 1918 prechodne volala Wilsonovo mesto?
  • ... prvé dôkazy o osídlení územia Slovenska pochádzajú z konca paleolitu?
  • ... Modrý Kameň je mesto s najmenším počtom obyvateľov na Slovensku (1 434 obyvateľov v roku 2002)?
  • ... Celková dĺžka riečnej siete Slovenska je približne 44 943 km?
Obrázok týždňa

Moravianska venuša. 22 800 rokov stará soška, nájdená pri obci Moravany nad Váhom.

Administratívne členenie Slovenska
Politika na Slovensku
Články

Hlavné články: Slovensko · Dejiny Slovenska · Demografia Slovenska · Geografia Slovenska · Slovenčina
Najlepšie články: Janko Kráľ · Košice · Ľudovít Štúr · Marián Hossa · Pavol Jozef Šafárik · Piešťany · Spišská župa
Dobré články: Bratislava · Bratislavský hrad · Dejiny Košíc · Diaľnica D1 · Geografia Slovenska · Geológia Západných Karpát · Jozef Miloslav Hurban · Juraj Jánošík · Katedrála svätého Martina · Kriváň · Malá Fatra · Peter Sagan · Primaciálny palác · Rudolf Vrba · Slovensko · Slovenský raj · Sninský kameň · Veľká Morava · Vihorlat · Vzdušné sily Slovenskej republiky · Zuzana Mauréry · Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV · Žilina

Najnovšie články

Roman Dragula · Raquel May · Richard Autner · Ľudovít Novák · Pavel Fellner · Bohumila Ferenčuhová · Európska noc vedy na Slovensku · Leopold Gregor · Fridrich Moravčík · Sebastian Nebyla · Eva Landlová · Nikolas Špalek · Soňa Szomolányi · Michal Tomič · Peter Náhlik · Miroslav Londák · Ľudovít Haan · Ida Rapaičová · Martin Chrien · Vernon De Marco · Eva Mária Chalupová · Tretia pražská dohoda · Ježibaba pozmenená · Ježibaba belasá · Janko Varga Lipnický · Druhá pražská dohoda · Ježibaba (rod) · Pichliač Waldsteinov · Pichliač úzkolistý · Pichliač rôznolistý · Yael · Pichliač sivý · Alexandra Gachulincová · Pichliač roľný · Prvá pražská dohoda · Pichliač potočný · Pražské dohody · Július Bukovinský · Jozef Dado Nagy · Pichliač panónsky

Príbuzné portály

Bratislavský portál

Košický portál

Žilinský portál
Správcovia portálu
Ostatné portály