Portál:Česko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 6 449 článkov.
Český portálupraviť
Štátny znak Českej republiky
Štátny znak Českej republiky
Poloha Česka
Poloha Česka

Česko, dlhý tvar Česká republika, je vnútrozemský štát v strednej Európe. Nezávislosť získalo rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993. Susedí na západe s Nemeckom, na severe s Poľskom, na juhovýchode so Slovenskom a na juhu s Rakúskom. Česko tvoria Čechy, Morava a české Sliezsko. Od 1. mája 2004 je Česko členom Európskej únie.

Prvé doklady o osídlení Česka v podobe artefaktov siahajú až do staršej kamennej doby, zhruba 28 000 rokov pred Kristom. Od 3. storočia pred Kr. obývali Česko Kelti, začiatkom 1. storočia prišli na územie Čiech germánske kmene. Nedávne archeologické nálezy svedčia o tom, že sa rímske légie v 2. storočí na pár rokov dostali až na strednú Moravu k dnešnému Olomoucu.

V 6. storočí na územie dnešného Česka prišli slovanské kmene. V 7. storočí sa ich časť stala súčasťou Samovej ríše. V 9. storočí slovanské kmene na Morave vytvorili Veľkú Moravu. Čechy sa zjednotili ku koncu 10. storočia pod vedením dynastie Přemyslovcov. Územný rozsah približne zodpovedajúci dnešnému bol dosiahnutý v prvej tretine 11. storočia, po pripojení dnešnej Moravy a o niečo neskoršom dobytí Opavska.

Celé dnešné územie štátu patrilo medzi rokmi 1002 – 1806 k Rímsko-nemeckej ríši (teda takmer počas celej jej existencie). Okrem toho Česko, podobne ako Uhorsko (a teda aj Slovensko), v rokoch 1526 – 1918 patrilo k habsburskej, teda rakúskej monarchii, a tým pádom bolo v rokoch 1804 – 1867 zároveň súčasťou Rakúskeho cisárstva a následne v rokoch 1867 – 1918 Rakúsko-Uhorska.

V roku 1918 sa Česko stalo súčasťou Česko-Slovenska. Česko bolo súčasťou Česko-Slovenska do roku 1939, kedy vznikla prvá Slovenská republika. Po 2. svetovej vojne bolo Česko-Slovensko obnovené a dostalo sa do sféry vplyvu Sovietskeho zväzu. V roku 1989 nežná revolúcia ukončila komunistický režim a Česko-Slovensko sa stalo opäť demokratickým štátom. 1. januára 1993 vzniklo samostatné Česko, jeden z nástupníckych štátov Česko-Slovenska. Stalo sa tak po 75 rokoch existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov, na základe ústavného zákona schváleného Federálnym zhromaždením Česko-Slovenska.

Refresh
6. májupraviť
Roman Kreuziger

V Česku má meniny Radoslav.


Odporúčaný článokupraviť
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO

Brnianska Vila Tugendhat je ojedinelým dielom nemeckého projektanta Ludwiga Miese van der Rohe, ktorý vypracoval v roku 1928, na žiadosť manželov Grete a Fritza Tugendhatových návrh stavby. Vila je označovaná za stavbu, ktorá určila nové miery moderného bývania a patrí k základným dielam svetovej modernej architektúry - funkcionalizmus. Známy je predovšetkým zasklený hlavný obytný priestor so zimnou záhradou. Dom bol vo svojej dobe prevratný z niekoľkých dôvodov:

  • obývateľný neprerušovaný priestor - zasklené steny
  • niektoré okná bolo možné celkom spustiť do podlahy a splynutie interiéru s prírodou v záhrade bolo veľmi pôsobivé
  • budovu tvorí oceľový skelet a stropy poschodí nenesú steny, ale len pochrómované piliere.

Stavba je pokladaná za najvýznamnejšie Miesove predvojnové dielo. Autor je považovaný za otca modernej architektúry 20. storočia. Pred hrozbou nacizmu sa tvorca presťahoval do USA, kde od neho pochádza napríklad niekoľko významných budov v Chicagu. Vila Tugendhat sa pokladadá spoločne s nemeckým pavilónom v Barcelone z roku 1929 za najznámejšie príklady tvorby tohto nemeckého architekta.


Osobnosť týždňaupraviť

Petr Janda (* 2. máj 1942, Praha, Česko) je český rockový spevák, skladateľ a gitarista. Je vlastníkom nahrávacieho štúdia a vydavateľstva a dlhoročným frontmanom skupiny Olympic, je autorom jej viacerých hitov: „Únos“, „Slzy tvý mámy“ a patrí medzi legendy v histórii česko-slovenskej populárnej hudby.

Petr Janda pochádzal z typickej hudobníckej rodiny, jeho matka hrala na klavír a otec na husle. S bratom Jirkom chodil Petr dva roky spievať do zboru Bambini di Praga, Bohumila Kulínského a ako deväťročný sa začal skôr s otcom neskôr u huslistu Symfonického orchestru Československého rozhlasu, Vojtěcha Freita, učiť hrať na husliach. Časom Petr Janda vystupoval s husľovým kvartetom, potom, ako 14-15 ročný, s jedným kúpeľným orchestrom. V tomto období začínala vo svete stúpať popularita rokenrolu. Keď mal Petr 14 rokov, doniesol mu jeho učiteľ gitaru. Peter ako šestnásťročný skúšal s kamarátom vybrnkávať inštrumentálne piesne. Peter nemal učiteľa hry na gitaru, bol samouk, akordy sa učil intuitívne. Jeho kamarátom bol neskorší redaktor rádia Slobodná Európa, Milan Langr, ktorý dostával z Anglicka hudobné albumy. Od neho mal svoj prvý rokenrolový singel „Hound Dog“ od Elvisa Presleyho. Petr s ďalšími kamarátmi organizoval v týchto časoch večierky, ktoré sa nazývali rockabilly party. Večierky im neskôr zarazila polícia, no záujem o rokenroll Petrovi zostal.

Chvíľu hrával s jedným dixielandovým súborom na gitaru, a s druhým na klarinet. Prvá rokenrolová skupina, do ktorej sa dostal mala názov Sputnik, neskôr to bol Big-Beat Quintet (Pavel Chrastina, Jan Antonín Pacák, Jan Reiner a saxofónista Jan Obermayer). Po asi dvoch rokoch Reiner odišiel na základnú vojenskú službu a Chrastina šiel hrať do hudobného združenia, hrávajúceho po ľudových zábavách, ktoré malo názov „Karkulka“ (Karlínský kulturní kabaret). Janda pôvodne do tejto kapely ísť hrať nemienil, no nakoniec sa k nej pripojil. Karkulka, ktorá si zmenila názov na Olympic.


Vedeli ste, že...upraviť
  • ... v Česku sa vypije najviac piva na osobu a rok na svete?
Administratívne členenie Českaupraviť
Správcoviaupraviť

Portál Česko založil v roku 2010 Sudo77. Od roku 2017 do roku 2023 ho spravoval Zajano.

Ostatné portály