Portál:Jazyk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 595 článkov.


Jazykový portál

Jazyk je systém symbolov známych ako lexémy. Veda skúmajúca jazyk z hľadiska jednotiek, stavby, vývinu a funkcií sa nazýva lingvistika alebo jazykoveda. Ľudský jazyk ako spôsob komunikácie je prírodný fenomén. Na svete je mnoho prírodných jazykov (čiže takých, ktoré vznikli prirodzeným vývinom), ale existujú aj umelé jazyky, ako napríklad esperanto, a mnoho programovacích jazykov ako Java alebo Python.

Jazykový index
Slovanské jazyky Románske jazyky Germánske jazyky Ugrofínske jazyky
Charakteristika vybraného jazyka
Swahilčina je jazyk nigersko-konžskej vetvy nigersko-kordofánskych jazykov, druhý najrozšírenejší jazyk v Afrike (po arabčine) a spolu s hauštinou najrozšírenejší jazyk subsaharskej Afriky.

Je úradným jazykom v Keni, Tanzánii a Ugande, ako aj Africkej únie, dorozumievacím vo východnej oblasti Konga (býv. Zairu), južnom Somálsku, Rwande, Burundi, Zambii, Malawi, severnom Mozambiku a v niektorých oblastiach na Madagaskare.

Svahilčina má gramatiku založenú na báze bantuských jazykov, ale jej slovná zásoba je zmesou bantusko-arabsko-anglickou. Je to spôsobené obdobím britskej koloniálnej nadvlády a predošlými expanziami Arabov, menší vplyv na slovnú zásobu mali aj perzština, hindčina a niektoré iné africké jazyky. Rozoznávame tri hlavné dialekty:

  • Unguja je vo swahilčine meno ostrova Zanzibar, kde se tento dialekt vyvinul. Je považovaná za najčistejšiu a štandardnú formu swahilčiny, ktorá sa rozšírila po celej Tanzánii
  • Mwita pochádza z Mombasy, používa sa na väčšine územia Kene
  • Amu je najmenej rozšírené nárečie, používané na ostrove Lamu a niekoľkých menších susedných ostrovoch

Swahilčina sa pôvodne písala arabským písmom, od 19. storočia sa používa latinka. Najstaršie swahilské nápisy boli nájdené na náhrobných kameňoch zo 14. storočia. Bola v nej písaná islamská poézia.

Najznámejšími spisovateľmi 20. storočiaNgugi wa Thiong´o, Meja Mwangi a Shaaban Robert.

Kategórie
Vedeli ste, že...
Obrázok týždňa

Rozdelenie Austrálie na jazykové skupiny a jednotlivé nárečia.

Ocenené články
Najlepšie články

Esperanto
Čo je Najlepší článok?

Dobré články
Dévanágarí
Toki pona
Čo je Dobrý článok?

Správcovia portálu

Tento portál založil v roku 2008 Svalnac2.

Potrebujeme aj Tvoju pomoc pri tvorbe a úprave nasledujúcich článkov
Ostatné portály