Slovensko hľadá Superstar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovensko hľadá Superstar je interaktívna hudobná súťaž s prvkami reality show na motívy populárnej britskej šou Pop Idol. Cieľom show je nájsť najlepšieho mladého speváka alebo speváčku. Vysielala sa v rokoch 20042007. 1. a 2. sériu vysielala STV, 3. sériu TV Markíza.

Všetky série Slovensko hľadá Superstar mali konkurzy v 4 slovenských mestách vrátane Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny a napokon aj Bratislavy.

Moderátori a porotcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad moderátorov relácie Slovensko hľadá Superstar:

     moderátor
Moderátor Séria 1 Séria 2 Séria 3
Adela Banášová
Martin "Pyco" Rausch

Prehľad porotcov relácie Slovensko hľadá Superstar:

     porotca
Porotca Séria 1 Séria 2 Séria 3
Pavol Habera
Laco Lučenič
Dara Rolins
Julo Viršík
Jana Hubinská
Lenka Slaná

Prehľad sérií[upraviť | upraviť zdroj]

     ženská účinkujúca
     mužský účinkujúci
Séria Premiéra Finále Počet finalistov Počet finálových kôl Víťaz 2. miesto Porotcovia
1. 29. október 2004 15. apríl 2005 11 10 Katarína Koščová Martina Šindlerová Pavol Habera Lenka Slaná Laco Lučenič Julo Viršík
2. 4. november 2005 7. apríl 2006 11 10 Peter Cmorik Mária Bundová Jana Hubinská
3. 2. september 2007 16. december 2007 10 9 Vierka Berkyová Dominika Mirgová Dara Rolins

Formát[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí do série programov v tomto formáte licencovaných spoločnosťou Freemantle, ktorej úspech sa začal Britskou reláciou Pop Idol, nasledovali American Idol a Australian Idol (úplný zoznam na Superstar séria). Vyvrcholením série bola v decembri 2003 súťaž World Idol, kde súperili víťazi národných kôl. Diváci z celého sveta odhlasovali víťaza Kurta Nilsena. Do série nepatrí Superstar USA, ktorá je paródiou, kde sa snažia nájsť najhoršieho speváka. Režisér Peter Núñez za tvorbu slovenskej verzie dostal ocenenie OTO.

Slovensko hľadá Superstar Magazín[upraviť | upraviť zdroj]

Popri Slovensko hľadá Superstar sa vysiela aj Slovensko hľadá Superstar magazín, relácia zo zákulisia Superstar. Súčasťou sú rozhovory so súťažiacimi a s celebritami, pohľad za scénu, na prípravu súťažiacich na ďalšie kolo, odpovede na otázky divákov a v neposlednom rade tzv. Hviezdna rota - rebríček najhorších z nepostupujúcich spevákov.

Nezvyčajné je, že formát nebol vytvorený televíznymi producentmi, ale hudobným producentom Simonom Fullerom. Pre divácke hlasovanie sa využíva spoplatnené zasielanie sms správ a telefonáty. Finálový večer Pop Idol vo februári 2002 dosiahol najväčšiu televíznu sledovanosť v Spojenom kráľovstve.

Česko Slovenská SuperStar[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2009 spojili TV Markíza a TV Nova obe verzie do jednej federálnej šou Česko Slovenská SuperStar. Šou sa začala vysielať 6. septembra 2009. Hlavným sloganom tejto sezóny bolo: „Dva jazyky, jeden hlas“.

Iné podobné relácie[upraviť | upraviť zdroj]

Úspech Pop Idol podnietil vznik programov s podobným formátom;

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]