Portál:Letectvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 1 266 článkov.
Letecký portál

Letectvo je súhrn činností, zariadení a organizácií, ktorých cieľom je využitie vzdušného priestoru (vzduchového obalu Zeme) na lety leteckých dopravných prostriedkov, prípadne aj kozmických dopravných prostriedkov na lety do kozmického priestoru. Letecká doprava (resp. preprava) alebo vzdušná doprava (resp. preprava) je doprava (resp. preprava) vykonávaná vo vzdušnom priestore.

V súčasnosti, keď je väčšina lietadiel ťažších ako vzduch, ide najmä o lietanie lietadiel a helikoptér. Po anglicky sa tento odbor nazýva „aviation“, v slovenčine „aviatika“, čo väčšinou označuje všeobecne letectvo na Zemi.

Pojem „aeronautika“ (vzduchoplavba, vzduchoplavectvo) vznikol na začiatku letectva, keď po prvom vzlete teplovzdušného balóna bratov Montgolfierovcov vo Francúzsku, boli známe iba lietadlá ľahšie ako vzduch, čiže balóny a vzducholode.

Odporúčaný článok

Prvý česko-slovenský samostatný stíhací letecký pluk (skratka: 1. čsslp) bol česko-slovenskou leteckou jednotkou, ktorá vznikla v júni 1944 v Sovietskom zväze reorganizáciou 128. česko-slovenskej samostatnej stíhacej leteckej perute. Najvýznamnejšou udalosťou v existencii pluku bola účasť v Slovenskom národnom povstaní, ktorá bola výnimočná v tom, že v tyle nepriateľa operovala regulárna letecká jednotka pravidelnej armády. V januári 1945 bol pluk reorganizovaný na 1. česko-slovenský stíhací letecký pluk, ktorý sa stal súčasťou 1. česko-slovenskej zmiešanej leteckej divízie.

Prvou česko-slovenskou leteckou jednotkou v Sovietskom zväze bola 128. česko-slovenská samostatná stíhacia letecká peruť, ktorá vznikla v Ivanove 3. mája 1944, kedy česko-slovenskí letci, presunutí zo Spojeného kráľovstva, uskutočnili prvé lety na sovietskej pôde. O šesť dní neskôr sa k jednotke pripojili dvaja slovenskí piloti (šrtm. Anton Matúšek a rtm. Ľudovít Dobrovodský), ktorí po dezercii z radov letky 13 absolvovali výcvik v leteckom učilišti vo Viaznikách.

Zaujímavosti
  • ...na začiatku druhej svetovej vojny bol bombardér B-25 pri strmhlavom lete rýchlejší než väčšina vtedajších stíhacích lietadiel.

ďalšie zaujímavosti...

Vybraný citát
„Urobte si svoje rozhodnutia okamžite. Je lepšie konať rýchlo, aj keď vaša taktika nie je najlepšia.“Adolph Malan
Pomôžte nám

Vytvoriť: Gloster Gladiator, Bristol Beaufighter, Bristol Blenheim, Douglas B-18 Bolo, Short Stirling, Handley Page Halifax, Short Sunderland, Supermarine Walrus, Westland Lysander, Nakadžima B5N, Micubiši G4M, Junkers Ju 86, Junkers Ju 188, LaGG-1, Iliušin Il-10, Airbus Beluga, Airbus A400M, Tupolev Tu-214, Amerika Bomber, Mil Mi-6, Mil Mi-10, Mil V-12, Šen-jang J-6, Schempp-Hirth Discus, Hawker Siddeley Harrier, British Aerospace Sea Harrier a ďalšie...

Rozšíriť alebo vylepšiť: Ornitoptéra, North American X-15, Distinguished Flying Cross (USA), British Taylorcraft Auster, Cessna 172, Lockheed Martin, Mil Mi-8, Star Alliance, Vystužená vzducholoď, Nevystužená vzducholoď, Douglas Aircraft Company, Blohm & Voss Bv 143, Letisko Senica, Letisko Trenčín, Messerschmitt Me 323, Mil Mi-26, Mil Mi-28, TAROM, Suchoj Superjet 100, Letisko, Lietadlová loď, Distinguished Flying Cross, Northrop Grumman B-2 Spirit, Tupolev Tu-4, Dejiny letectva, Dopravné lietadlo a ďalšie...

Zoznamy
Ocenené články

Dobré články Čo to je?


Príbuzné portály

Kozmonautický portál
 
Obrázok týždňa



Autor: David Bjorgen
Exponáty National Air and Space Museum vo Washingtone, D. C.


ďalšie obrázky...

Vybraná osobnosť

Olexandr Jakovyč Oxančenko, prezývaný Sivý vlk (ukr. Олександр Якович Оксанченко; * 26. apríl 1968, Malomichajlovka – † 25. február 2022, nad Kyjevom), bol ukrajinský stíhací pilot a poslanec mesta Mirhorod. Bol plukovníkom ukrajinských vzdušných síl, ktorý pred odchodom do dôchodku v roku 2018 získal ocenenia na viacerých leteckých prehliadkach. V roku 2022 sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vrátil do aktívnej služby a zahynul počas bitky o Kyjev. Posmrtne mu bol udelený titul Hrdina Ukrajiny.

Narodil sa 26. apríla 1968 v obci Malomichajlovka v Dnepropetrovskej oblasti Ukrajiny, ktorá bola vtedy súčasťou Sovietskeho zväzu. Do roku 1985 navštevoval miestnu strednú školu, než začal vojenský letecký výcvik. Absolvoval Charkovské vyššie vojenské letecké učilište pilotov. V roku 1989 vstúpil do sovietskych vzdušných síl. Slúžil ako pilot-inštruktor a neskôr sa vypracoval do funkcie zástupcu veliteľa svojej jednotky leteckého výcviku v 831. brigáde taktického letectva dislokovanej na základni Mirhorod. Počas ruskej anexie Krymu v roku 2014 slúžil na základni Beľbek a zúčastnil sa bojov na Kryme a Donbase.

Kategórie

Vyhľadávanie:
Správcovia portálu
Ostatné portály