Monako

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Monacké kniežatstvo
Vlajka Monaka Štátny znak Monaka
Vlajka Znak
Národné motto:
Deo Juvante (lat.: S Božou pomocou)
Štátna hymna:
Hymne Monégasque

Miestny názov  
 • dlhý Principauté de Monaco
 • krátky Monaco
Hlavné mesto Monako
43°44′ S.š. 7°25′ V.d.
Najväčšie mesto Monte Carlo
Úradné jazyky francúzština


Štátne zriadenie

knieža
predseda vlády
predseda parlamentu
unitárne parlamentné
konštitučné kniežatstvo
Albert II.
Pierre Dartout
Stéphane Valeri
Vznik 8. január 1297
Susedia Francúzsko
Rozloha
 • celková
 • voda (%)
 
2,08 km² (194.)  
 km² (zanedbateľné %)
Počet obyvateľov
 • odhad (2022)
 • sčítanie (2016)

 • hustota (2022)
 
39 050 (190.)
37 308

18 774/km² (1.)
HDP
 • celkový
 • na hlavu (PKS)
2019
7,424 miliárd $ (159.)
190 513 $ (2.)
Mena euro (EUR)
Časové pásmo
 • Letný čas
SEČ (UTC+1)
SELČ (UTC+2)
Medzinárodný kód MCO / MC
Medzinárodná poznávacia značka MC
Internetová doména .mc
Smerové telefónne číslo +377

Súradnice: 43°43′52″S 7°25′12″V / 43,731111111111°S 7,42°V / 43.731111111111; 7.42

Monako, dlhý tvar Monacké kniežatstvo, je suverénny mestský štát a mikroštát na Francúzskej riviére, niekoľko kilometrov západne od talianskeho regiónu Ligúria, v západnej Európe, pri Stredozemnom mori. Je to poloenkláva, ktorá na severe, východe a západe hraničí s Francúzskom. V kniežatstve žije 38 682 obyvateľov,[1] z ktorých 9 486 sú monackí štátni príslušníci;[2] je považované za jedno z najbohatších a najdrahších miest na svete.[3] Úradným jazykom je francúzština; mnohí obyvatelia hovoria monégasqueským jazykom, angličtinou a taliančinou a rozumejú im.

S rozlohou 2,08 km² je Monako po Vatikáne druhým najmenším suverénnym štátom na svete. Počet obyvateľov 38 367 v roku 2023 z neho robí najhustejšie osídlený suverénny štát, za ktorým zaostáva len Macao. Monako má najkratšie pobrežie na svete: 3,83 km.[4] Kniežatstvo sa nachádza približne 15 km od hraníc s Talianskom a pozostáva z deviatich administratívnych obvodov, z ktorých najväčší je Monte Carlo.

Kniežatstvo je spravované formou konštitučnej monarchie s kniežaťom Albertom II. ako hlavou štátu, ktorý má politickú moc napriek svojmu ústavnému postaveniu. Predsedom vlády, ktorý stojí na čele štátu, môže byť buď monacký, alebo francúzsky občan; monarcha pred vymenovaním konzultuje s francúzskou vládou. Kľúčovými členmi súdnictva sú detašovaní francúzski sudcovia.[5] Rod Grimaldiovcov vládne Monaku s krátkymi prestávkami od roku 1297. Suverenita štátu bola oficiálne uznaná francúzsko-monackou zmluvou z roku 1861, pričom Monako sa v roku 1993 stalo plnoprávnym členom OSN s hlasovacím právom. Napriek nezávislosti Monaka a samostatnej zahraničnej politike je za jeho obranu okrem udržiavania dvoch malých vojenských jednotiek zodpovedné Francúzsko.

Hospodársky rozvoj Monaka bol naštartovaný koncom 19. storočia otvorením prvého kasína v štáte, kasína Monte Carlo, a železničným spojením s Parížom. Mierne podnebie, scenéria a možnosti hazardných hier prispeli k tomu, že Monako sa stalo turistickou destináciou a rekreačným centrom pre bohatých. Monako sa stalo významným bankovým centrom a snažilo sa o diverzifikáciu do sektora služieb a malých priemyselných odvetví s vysokou pridanou hodnotou, ktoré neznečisťujú životné prostredie. Monako je daňovým rajom, nemá žiadnu daň z príjmu fyzických osôb (okrem francúzskych občanov) a nízke dane z podnikania. Viac ako 30 % obyvateľov sú milionári,[6] pričom ceny nehnuteľností v roku 2018 dosiahli 100 000 € za meter štvorcový. Je globálnym centrom prania špinavých peňazí a v roku 2023 ho medzivládna Finančná akčná skupina podrobila preskúmaniu s hrozbou zaradenia na jej „šedý zoznam“ pre nedostatky vo finančnom dohľade a reformách na potlačenie kriminality a financovania terorizmu.

Monako nie je súčasťou Európskej únie (EÚ), ale zúčastňuje sa na niektorých politikách EÚ vrátane colných a hraničných kontrol. Vďaka svojmu vzťahu s Francúzskom používa euro ako svoju jedinú menu. Monako vstúpilo do Rady Európy v roku 2004 a je členom Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF). Každoročne sa tu konajú automobilové preteky Veľká cena Monaka, jedna z pôvodných Veľkých cien Formuly 1. Miestna asociácia motoristického športu dala meno Rallye Monte Carlo, ktorá sa koná v januári vo francúzskych Alpách. Kniežatstvo má klubový futbalový tím AS Monaco, ktorý súťaží vo francúzskej Ligue 1 a viackrát sa stal majstrom Francúzska, a basketbalový tím, ktorý hrá v Eurolige. Monako je centrom výskumu ochrany morí, nachádza sa tu jeden z prvých chránených morských biotopov na svete,[7] Oceánografické múzeum a Environmentálne laboratóriá Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, jediné morské laboratórium v štruktúre OSN.

Štátne zriadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa ústavy z roku 1962 je Monako dedičnou konštitučnou monarchiou. Hlavou štátu je knieža, ako poradné orgány má k dispozícii korunnú radu (11 členov) a štátnu radu (12 členov). Výkonnú moc má pod autoritou kniežaťa jeden štátny minister s troma vládnymi radami. Legislatívu vykonáva knieža spolu s parlamentom, Národnou radou s 18 volenými poslancami. V zahraničných vzťahoch zastupuje Monako Francúzsko. Taktiež právny systém je vybudovaný podľa francúzskeho vzoru.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Ekonomika Monaka

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. World Bank Open Data [online]. World Bank Open Data, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online.
  2. Demography of Monegasques / Population and employment / IMSEE - Monaco IMSEE [online]. www.monacostatistics.mc, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online.
  3. WARREN, Katie. The 1.25-mile waterfront stretch in Monaco that used to be the world's most expensive street looks no different from the rest of the city — and it says a lot about Monaco's wealth [online]. Business Insider, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. "monaco statistics pocket" / Publications / IMSEE - Monaco IMSEE [online]. www.monacostatistics.mc, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online.
  5. Communiqué de la Direction des Services Judiciaires / Actualités / Portail du Gouvernement - Monaco [online]. www.gouv.mc, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online.
  6. The country running out of space for its millionaires [online]. www.bbc.com, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Monaco's Prince Albert II: Oceans are a 'family heritage,' with little time to save them [online]. Los Angeles Times, 2020-02-13, [cit. 2024-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Monako
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Monako

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]