Jean Meslier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean Meslier
Jean Meslier
Narodenie15. jún 1664
Mazerny, Francúzsko
Úmrtie17. jún 1729 (65 rokov)
Étrépigny, Francúzsko
Profesiafilozof, kňaz a spisovateľ
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Jean Meslier
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Jean Meslier
Kostol v Étrépigny, kde pôsobil Meslier

Jean Meslier (* 15. jún 1664, Mazerny, Francúzsko – † 17. jún 1729, Étrépigny, Francúzsko) bol francúzsky katolícky kňaz a ateistický filozof.

Jean Meslier bol katolícky kňaz, ktorý pôsobil 40 rokov od vysvätenia až do svojej smrti vo farnosti Étrépigny v regióne Champagne. Jeho pôsobenie v tejto odľahlej farnosti bolo nenápadné, bez sťažností na jeho prácu a bez viditeľných problémov. Po Meslierovej smrti sa v jeho pozostalosti našli 3 kópie práce označenej autorom ako testament pre jeho farníkov, napísanej v ateistickom duchu v ktorom Meslier popiera existenciu duše a označuje Boha za chiméru.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jean Meslier sa narodil v Mazerny v Ardenách. V roku 1678 sa začal učiť latinčinu od kňaza zo susedstva a nakoniec vstúpil do seminára. Neskôr v autorskom predhovore k svojmu Testamentu tvrdil, že to urobil, aby potešil svojich rodičov. Na konci štúdia prijal kňazské svätenie a 7. januára 1689 sa stal kňazom v Étrépigny v Champagne.

Odhliadnuc od jedného verejného sporu s miestnym šľachticom, bol Meslier podľa všetkého vcelku nevýrazný. Duchovné autority ho však dvakrát pokarhali za to, že nevhodne zamestnával mladé dospelé slúžky, s ktorými mal podľa ateistu a Meslierovho životopisca Michela Onfraya sexuálne vzťahy.[1] Onfray píše, že: "Vikár musel diskrétne a tajne praktizovať radosť zo slobodnej lásky, ktorú propagoval vo svojom diele".[1] Žil ako chudák a každý groš, ktorý mu zostal, venoval chudobným.[2]

Keď Meslier v Étrépigny zomrel, v jeho dome sa našli tri výtlačky 633-stranového oktávového rukopisu, v ktorom dedinský vikár odsudzuje organizované náboženstvo ako „obyčajný vzdušný zámok“ a teológiu ako „obyčajnú neznalosť prirodzených príčin zredukovanú na systém“.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Jean Meslier and "The Gentle Inclination of Nature" [online]. 2010-02-22, [cit. 2024-05-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. MESLIER, Jean. Le testament de Jean Meslier .... [s.l.] : R. C. Meijer, 1864. Google-Books-ID: h6MFAAAAQAAJ. Dostupné online. (po francúzsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Jean Meslier na anglickej Wikipédii a Jean Meslier na francúzskej Wikipédii.