Jakub Jablonský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jakub Jablonský
Jakub Jablonský v roku 2020
Narodenie Banská Bystrica, Slovensko
Alma materKonzervatórium J.L. Bellu
VŠMU
Falmouth University
Povolanieherec
Roky pôsobenia2010 – súč.
Národnosťslovenská
Štát pôsobeniaSlovensko Slovensko

Jakub Jablonský (* 1995, Banská Bystrica) je slovenský filmový, televízny a divadelný herec. Stal sa víťazom 9. série tanečnej show Let’s Dance.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastal v rodine väzenských dozorcov teda odmala bol vedený k autorite. Už od útleho veku sa venoval folklórnemu tancu. Venoval sa mu celkom 16 rokov. Zakotvil vo folkrónom súbore Urpín. V roku 2009 ako štrnásťročný tancoval v štátnej opere v Banskej Bystrici, v tom istom roku nastúpil na konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici kde študoval odbor muzikálne herectvo.[1] Už počas školy ho Jana Oľhová brávala na divadelné predstavenia do Bratislavy. Preto sa rozhodol pokračovať na divadelnú fakultu odboru herectvo na Vysokú školu muzických umení.[2] Jeho profesorkami sa stala práve Jana Oľhová a Emília Vášaryová. Okrem toho absolvoval aj štúdium na Falmouth University v Anglicku.

V hlavnom meste okrem vzdelania sa začal stretávať aj s Kristínou Spáčovou. Začali spolu chodiť a po 6 rokoch, v marci 2024 oznámili rozchod. Avšak nerozišli sa v zlom a ostali kamarátmi.

Je známy vďaka seriálu Dunaj, k vašim službám kde stvárňuje postavu žida Davida Gutmanna.[3]

Okrem toho si zahral aj v dvoch celovečerných rozprávkach Čarovný kamienok a Keď draka bolí hlava, aj v niekoľkých seriáloch Nový život, Delukse a Kriminálka Kraj.

Účinkuje aj v niekoľkých divadlách: SND, DPM, U92, divadlo Nude.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

TV[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jakub Jablonský [online]. [Cit. 2024-05-09]. Dostupné online.
  2. https://www.markiza.sk/osobnosti/20553-jakub-jablonsky
  3. Jakub Jablonský z Dunaja: Obávam sa návratu starej garnitúry, zbavme sa pocitu pliesť sa iným do života [online]. www.aktuality.sk, [cit. 2024-05-09]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]