Frank Iero

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Frank Iero
Iero v septembri 2014
Iero v septembri 2014
Základné informácie
Rodné meno Frank Anthony Iero Jr.
Narodenie 31. október 1981 (42 rokov)
Belleville, New Jersey, USA
Žáner alternatívny rock,emo, pop punk, post-hardcore, punk rock, hardcore punk
Hrá na nástrojoch gitara, spev
Roky pôsob. 1997 – súčasnosť
Manželka Jamia Nestorová
Deti 3
Vydavateľstvá Eyeball, Reprise, Skeleton Crew
Súvisiace
články
Pencey Prep, Leathermouth, American Nightmare, Reggie and the Full Effect, Death Spells
Webstránka frank-iero.com

Frank Anthony Iero Jr. (* 31. október 1981, Belleville, New Jersey, USA) je najmladší člen rockovej hudobnej skupiny My Chemical Romance.

Navštevoval strednú školu Queen of Peace v severnom Arlingtone. Študoval aj na Rutgers University, predčasne ju však ukončil, aby sa mohol venovať skupine. Frank je rytmický gitarista a spieva zadné vokály.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé kapely a Pencey Prep (1997 – 2002)[upraviť | upraviť zdroj]

Iero začal hrať v miestnych kapelách na punkovej scéne v New Jersey vo veku 11 rokov. Pred príchodom do My Chemical Romance pôsobil ako frontman punkovej skupiny Pencey Prep. Skupina vydala album Heartbreak in Stereo vo vydavateľstve Eyeball Records pred rozpadom. Počas hrania s Pencey Prep sa spriatelil s Gerardom Wayom a ostatnými členmi My Chemical Romance a stal sa fanúšikom ich pôvodného dema a pomohol im získať ich prvé koncerty. Po rozpade jeho kapely hral Iero v niekoľkých kapelách vrátane I Am A Graveyard, Hybrid, a Sector 12 predtým, ako mu bol ponúknutý slot pre rytmickú gitaru v My Chemical Romance.

My Chemical Romance[upraviť | upraviť zdroj]

Frank Iero sa pridal k My Chemical Romance v roku 2002 a vystupoval na dvoch skladbách „Honey, This Mirror Isn’t Big Enough for the Two of Us“ a „Early Sunsets Over Monroevill“, na ich debutovom albume I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love. Frank účinkoval v kapele do 22. marca 2013 kedy ohlásili svoj rozpad.

Leathermouth a vedľajšie projekty (2007 – 2016)[upraviť | upraviť zdroj]

Leathermouth je americká hardcorová punková kapela, ktorej na čele stojí Frank Iero. Frank pôvodne netúžil byť členom kapely a plánoval ich podpísať pod svoj label Skeleton Crew, ale po niekoľkých mesiacoch čakania na speváka počas toho ako pracoval na textoch a nikdy nič nedodal, Frank prevzal kontrolu a vykročil ako frontman a textár kapely. Kapela začala v roku 2007 a svoj debutový album XO vydali v januári 2009. Kapela sa neskôr v roku 2010 rozišla.

Frank 7. decembra 2010 opustil nahrávaciu spoločnosť Skeleton Crew, ktorú spolu so svojou manželkou založili, aby sa mohol sústrediť na svoju rodinu a hudbu s My Chemical Romance.

Sólová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvá sólová pieseň „This Song Is A Curse“ vyšla ako bonusová skladba na oficiálnom soundtracku k filmu Tima Burtona Frankenweenie.

Frank nikdy nevydal sólový album, ale pravidelne vydáva malé jednorazové skladby a EP. Najpozoruhodnejšie z toho je jeho dvojpiesňové EP „For Jamia...“, ktoré vyšlo na vinyle v roku 2013 a celosvetovo je limitované iba 400 kópiami.

Frank hral a nahrával všetko na EP, okrem bicích, ktoré nahral bývalý bubeník My Chemical Romance Jarrod Alexander.

Frank Iero and the Future Violents[upraviť | upraviť zdroj]

Frank má sólový projekt s názvom Frank Iero and the Future Violents (predtým frnkiero and thecellabration a Frank Iero and the Patience). 26. augusta 2014 vydali svoj debutový sólový album s názvom Stomachaches.

L.S. Dunes[upraviť | upraviť zdroj]

L.S. Dunes je americká superskupina, na ktorej čele stojí spevák Circa Survive, Saosin a The Sound of Animals Fighting Anthony Green, gitarista My Chemical Romance Frank Iero, gitarista Coheed a Cambria Travis Stever, basgitarista Tim Payne a bubeník Tucker Rule z kapely Thursday. Naživo debutovali na Riot Fest 2022 a 11. novembra 2022 vydali debutový album Past Lives, ktorému predchádzali single „Permanent Rebellion“, „2022“ a „Bombsquad“.

Delirium Division[upraviť | upraviť zdroj]

Najnovšia kapela ktorú Frank Iero opísal ako „Delirium Division nie je ani tak kapela, ale dvere priateľov a hudobníkov, ktorí chcú robiť hudbu pre lásku k hudbe“. Spevák kapely je Ryan Levasseur, na gitare je Frank Iero, na gitare a bicích je George Collazo, na base John McGuire a na klávesách a gitare Shaun Simon. Svoj debutový singel „Little Pink Houses“ vydali 21. mája 2024.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2007 sa oženil s Jamiou Nestorovou. Je otcom troch detí, 7. septembra 2010 sa im narodili dvojčatá Cherry a Lily a 6. apríla 2012 syn Miles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Frank Iero

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Frank Iero na českej Wikipédii.