BeamNG.drive

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
BeamNG.drive
Základné informácie
Autor/VývojárBeamNG GmbH
VydavateľBeamNG GmbH
DistribútorBeamNG GmbH
DizajnérThomas Fischer
Lefteris Stamatogiannakis
SkladateľGabe "Gabester/Gavril" Fink
Mark Knight
EngineTorque 3D
Dátum vydania29 mája 2015 (predbežný prístup)
ŽánerAutomobilové simulácie
MódHra pre jedného hráča
Hra pre viacerých hráčov
PlatformaMicrosoft Windows
Linux
Minimálne požiadavkyWindows 7 Service Pack 1 64-bit

Procesor: AMD FX 6300 3.5Ghz alebo Intel Core i3-6300 3.8Ghz Pamäť: 16 GB RAM Grafický procesor: Radeon HD 7750 alebo Nvidia GeForce GTX 550 Ti DirectX ver. 11

Úložisko: 45 GB voľného miesta
Ďalšie odkazy
Web stránka hryhttps://www.beamng.com/game/

Pozri aj Videoherný portál

BeamNG.drive je hra simulácie vozidla vyvinutá a publikovaná vývojárom videohier BeamNG GmbH so sídlom v Brémach. Hra obsahuje fyziku „soft-body“, ktorá simuluje realistickú manipuláciu a poškodenie vozidiel. Hra bola pôvodne vydaná ako „tech demo“ 3. augusta 2013 spolu s plateným prístupom k alfa verzii a neskôr bola 29. mája 2015 sprístupnená na Steam Early Access pre Microsoft Windows.

Hrateľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

BeamNG.drive obsahuje rôzne herné režimy a scenáre, ako sú kampane, misie na časový limit, ako aj voľný režim. Kampane sú kolekciou malých scenárov založených na špecifických témach vrátane pretekov, naháňačiek a kaskadérskych kúskov. V misiách na čas si hráč vyberá vozidlo, mapu a trasu a súťaží s vlastným najlepším časom. Vo voľnom móde môžu hráči skúmať a experimentovať s mapami, čo im umožňuje obsluhovať, umiestňovať a manipulovať s predmetmi a vozidlami na mape. Môžu tiež meniť vlastnosti prostredia, ako s[ gravitácia a vietor. Hráči môžu využívať rôzne predmety od cestných bariér až po zbrane, ako sú delá, aby spôsobili poškodenie iným vozidlám.

BeamNG nezahŕňa skutočných výrobcov vozidiel kvôli licenčným nákladom, zahrnuté vozidlá však pripomínajú rôzne skutočné vozidlá, ako napríklad ETK pripomínajúce BMW alebo Gavril pripomínajúce Ford. S použitím modov mohli pribudnúť skutočné autá. Značky a vozidlá v hrách majú fiktívne príbehy o pôvode. Výber vozidiel sa rozširuje každých pár vydaní.

Od vydania verzie alfa 0.26 hra obsahuje experimentálnu verziu režimu kariéra. Tento herný režim obsahuje štyri sledovače kariérneho postupu: Motoršport, Pracovník, Špecializovaný a Výprava. Za dokončenie misií hráč získava hernú menu a dva typy skúsenostných bodov: Branch EXP, čo sú skúsenostné body získané v konkrétnych odvetviach, a Beam EXP, celkový počet skúsenostných bodov. 20. septembra 2023, s vydaním aktualizácie 0.30, bol režim kariéry kompletne aktualizovaný – vrátane tutoriálu a použitia pre systémy Branch EXP a Beam EXP. Počnúc verziou 0.30 si hráči môžu kupovať autá s hernou menou s názvom BeamBucks a upravovať si ich (obe funkcie na začiatku).[1] Kariérne súbory uloženia vytvorené vo verzii 0.26 až 0.29 sú nekompatibilné s 0.30 a novšími.

Fyzika[upraviť | upraviť zdroj]

BeamNG.drive využíva fyziku „soft-body“ na simuláciu dynamiky vozidiel a kolízií medzi objektmi a vozidlami. Algoritmy boli vytvorené a optimalizované pre fyzikálny systém hry.[2] Hra sa vo veľkej miere spolieha na kód v jazyku Lua a počas spustenia hry využíva pakety miestnych dát pomocou sieťového systému Lua. Herný engine počíta fyzikálne rovnice a problémy v reálnom čase počas hry.

Vozidlá v hre pozostávajú zo štruktúry so „soft-body“, ktorá je podobná ako v hre Rigs of Rods. Štruktúry tvorené vrcholmi a hranami sú reprezentované vo formáte textového súboru podobného JSON, ktorý sa nazýva JBeam.[3] Fyzikálny engine simuluje sieť vzájomne prepojených vrcholov a hrán, ktoré sú prepojené a vytvárajú neviditeľnú kostru vozidla s realistickými váhami a hmotnosťami. Pokiaľ ide o fyziku „soft-body“, vozidlá sa realisticky ohýbajú a deformujú, keď na kostru pôsobí sila, ako napríklad nárazy z kolízie.[4] Okrem deformácie karosérie sa simulujú aj rôzne iné typy poškodení, ako sú poškodené motory, odtrhnuté dvere a rozbité okná. Ak je vozidlo vážne poškodené, motor môže zlyhať, čím sa vozidlo stane nepoužiteľným; okrem toho vozidlo zlyhá aj v dôsledku preťaženia hnacieho hriadeľa, spojky a iných dôležitých komponentov, čo môže mať za následok katastrofálne zlyhanie vozidla. Po nadmernom počte kolízií alebo v dôsledku priameho nárazu do zadnej časti vozidla môžu prasknúť pneumatiky a explodovať palivové nádrže.

Prispôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

BeamNG.drive má natívnu podporu modovania a mody je možné nainštalovať z oficiálneho zdroja, ku ktorému je možné pristupovať z webovej stránky aj zo samotnej hry. Správca modov automaticky kontroluje aktualizácie a čiastočne spravuje závislosti.[5] Zásady správcu modov zakazujú úpravu základných herných súborov.[6] Hra tiež akceptuje mody mimo oficiálny zdroj, avšak takéto mody nie sú automaticky aktualizované správcom herných modov.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2011 sa vývojári Rigs of Rods spojili a rozhodli sa vylepšiť softvér s otvoreným zdrojovým kódom pomocou nového produktu.[7] BeamNG otvoril svoju webovú stránku 8. mája 2012, aby priniesol novinky o vývoji hry.[8] 28. mája 2012 zverejnil BeamNG video na YouTube s názvom „Revolutionary soft-body physics in CryEngine3“ (v preklade Revolučná fyzika soft-body v CryEngine3), ktoré obsahovalo technológiu deformácie vozidla. Video podľa manažérky marketingu a komunikácie Nataliie Dmytriievskej malo cez noc viac ako milión videní.[7][9] Pôvodne mal byť BeamNG.drive založený na CryEngine 3, ale jeho použitie v hre s riadením odhalilo množstvo chýb, čo viedlo k presunu vývoja na Torque 3D.[10]

Bezplatná technická ukážka bola vydaná 3. augusta 2013 spolu s plateným prístupom k alfa testu cez FastSpring. Technické demo obsahovalo iba jedno vozidlo a jednu mapu, zatiaľ čo alfa test obsahoval päť vozidiel a šesť máp.[11][12][13] 10. septembra 2013 bolo v premiére na YouTube vydané šieste vozidlo od BeamNG, Bruckell Moonhawk. Hra bola zaradená do otvoreného hlasovania na Steam Greenlight dňa 12. februára 2014 a o osem dní neskôr dostala zelenú.[14] 29. mája 2015 bola hra vydaná na Steam Early Access.[15]

Dňa 15. júna 2018 spoločnosť BeamNG oznámila partnerstvo s Camshaft Software, vývojármi Automation, a odhalila pridanie funkcie exportéra, ktorá umožňuje hráčom exportovať vozidlá vyrobené v rámci Automation ako plne pojazdné vozidlá v BeamNG.drive.[16]

Dňa 25. apríla 2022 spoločnosť BeamNG oznámila, že zastavuje vývoj 32-bitovej vetvy od vydania alfa 0.25. Uviedli, že menej ako 0,5 % hráčov používa 32-bitovú verziu a že toto rozhodnutie urýchli vývoj hry a umožní vývojárom naplno využiť novšie technológie.[17] Najnovšia 32-bitová verejná vetva vydania je 0.23.5.2.

V júni 2022 oznámil BeamNG experimentálnu podporu pre systém Linux s verziou 0.25.[18][19][20]

Reakcia[upraviť | upraviť zdroj]

Jack Stewart z BBC spomenul, že BeamNG.drive „získal záujem zo strany filmového priemyslu o modelovanie kaskadérskych kúskov vozidiel, aby ich bolo možné dôkladne prediktovať a testovať – ale lacno – predtým, ako kaskadér na nakrúcaní rozbije auto.“[21] Nick Robinson z Polygonu pochválil simulovanú fyziku hry a podporu obsahu vytvoreného používateľmi, čo ho priviedlo k vytvoreniu 38-epizódovej videosérie pre Polygon, „Car Boys“, v ktorej spolu s Griffinom McElroyom vyzdvihli nový obsah BeamNG.drive každý týždeň.[22][23] Časopis Automobile chválil hru za jej bohatý výber vozidiel a jej realistickú fyziku nárazov a povedal, že „IIHS nemá na BeamNG.drive nič“.[24] Od marca 2024, BeamNG.drive sa umiestnil na 24. mieste v zozname hier služby Steam s najvyšším hodnotením, pričom 97 % jeho recenzií na Steame bolo pozitívnych.[25]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online. (po anglicky)
  2. . Dostupné online. (po anglicky)
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. . Dostupné online. (po anglicky)
  6. . Dostupné online. (po anglicky)
  7. a b . Dostupné online. (po anglicky)
  8. . Dostupné online.
  9. . Dostupné online.
  10. . Dostupné online.
  11. . Dostupné online.
  12. REILLY. Finally, BeamNG's Soft-Body Physics Are Available to the Public [online]. [Cit. 2016-12-03]. Dostupné online. (po anglicky)
  13. . Dostupné online. (po anglicky)
  14. . Dostupné online.
  15. . Dostupné online.
  16. . Dostupné online. (po anglicky)
  17. . Dostupné online. (po anglicky)
  18. . Dostupné online. (po anglicky)
  19. . Dostupné online. (po anglicky)
  20. . Dostupné online. (po anglicky)
  21. . Dostupné online. (po anglicky)
  22. . Dostupné online. (po anglicky)
  23. . Dostupné online. (po anglicky)
  24. . Dostupné online. (po anglicky)
  25. . Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku BeamNG.drive na anglickej Wikipédii.