Preskočiť na obsah

Keď budeš moja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Keď budeš moja
Slovenský názov Keď budeš moja
Originálny názov Cuando seas mía
Žáner telenovela
Réžia Rafael Gutierrez
Martin Barraza
Julio Fons
Titulná pieseň Son by Four – Cuando seas mía
Sin Bandera – Entra en mi vida
Sin Bandera – Kilómetros
Krajina Mexiko Mexiko
Pôvodný jazyk španielčina
Počet častí 238
Produkcia
Dĺžka časti 45 minút
Vysielanie
Pôvodné 23. apríl 2001 – 12. apríl 2002
TV Azteca
Slovenské 27. február 2002 – 14. august 2002
TV Markíza
Obsadenie

Keď budeš moja (špa. Cuando seas mía) je mexická telenovela z produkcie TV Azteca v rokoch 20012002.[1] Hlavné úlohy stvárnili herci Silvia Navarro a Sergio Basáñez. Telenovela je adaptáciou kolumbijskej telenovely Café con aroma de mujer z roku 1994.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa začína odvíjať na prekrásnych kávovníkových plantážach, ktoré patria rodine Sánchezovcov Serranovcov. Do dediny prichádza mladá zberačka Teresa Suárezová, ktorej nik nepovie inak ako Paloma, spolu so svojou mamou Soledad, aby sa tak ako každý rok zúčastnili zberu kávy. Zberačov a zamestnancov haciendy Biely dom zastihne smutná správa. Hlava rodiny, don Lorenzo Sánchez Serrano náhle zomrel. Na haciendu tak prichádza celá Lorenzova rodina - starší syn Juan Francisco, jeho manželka Ángela, mladší syn Joaquín, jeho manželka Carlota a tiež Lorenzove vnúčatá Fabián, Bernardo, Diana a Diego. Práve Diego je ten, do koho sa Paloma osudovo zaľúbi. Obidvaja sa do seba zbláznia na prvý pohľad. Lenže Diego sa musí po pohrebe vrátiť do Londýna, kde spolu s Fabiánom študuje. Sľúbia si, že sa presne o rok stretnú na haciende a vezmú sa...

Paloma však čoskoro zisťuje, že je tehotná a čaká s Diegom dieťa. Rozhodne sa, že ho vyhľadá, aby mu to oznámila. Jej mama Soledad ju od toho odhovára, ale Paloma je neoblomná. Prijme ponuku istého fotografa, ktorý jej ponúka prácu modelky v Paríži. Paloma sa domnieva, že si vďaka tejto práci rýchlo zarobí peniaze, aby mohla odísť za Diegom do Londýna. Veľmi rýchlo po odchode zisťuje, že naletela podvodníkovi, ktorý pracuje pre obchod s bielym mäsom. Palome sa, našťastie, čoskoro podarí utiecť a prácou v reštaurácii si zarobí dosť na to, aby išla do Londýna. Diega sa jej tam ale nájsť nepodarí, keďže mesto je omnoho väčšie, ako si predstavovala. Neskôr dokonca Paloma príde o svoje dieťa...

Medzičasom sa stane nečakaná tragédia. Diego a jeho sestry, Diana a Daniela, opäť prichádzajú na haciendu, pretože ich rodičia nešťastne zahynuli pri dopravnej autonehode. Diego sa počas dočasného návratu do Mexika začne pýtať na Palomu, o ktorej sa v dedine začali šíriť klebety, že odišla pracovať do Európy ako prostitútka. Mama Soledad však o nej tiež nič nevie, keďže jej pred niekoľkými mesiacmi prestali chodiť od Palomy listy.

Opäť prejde nejaký čas. Diegov bratranec Fabián sa ožení so svojou priateľkou Barbarou. Barbara je do Fabiána skutočne veľmi zamilovaná, ale Fabián žiadnu lásku nikdy k nikomu necítil. Ide mu iba o to, aby čo najskôr splodil dediča, vďaka ktorému sa dostane k veľkému majetku, ktorý bude prináležať buď Diegovi alebo Fabiánovi, podľa toho, kto bude mať syna ako prvý.

Po roku Diego čaká na haciende na svoju lásku, presne tak ako sa dohodli. Palome sa síce podarí v deň ich opätovného stretnutia vrátiť do Mexika, ale pre falošné doklady ju zatknú priamo na letisku. Netuší však, že Diego medzitým už stihol zorganizovať svoju svadbu s Barbarinou priateľkou Berenice. Diego, sklamaný a zničený z hrozných rečí o Palome, prizná Berenice, že ju nikdy nebude môcť milovať, pretože v jeho živote je len jedna jediná žena, o ktorej už nechce nikdy nič počuť. Berenice napriek tomu trvá na sobáši s Diegom. Paloma napokon predsa len prichádza na haciendu Casa Blanca, ale už je neskoro. Zisťuje, že sa Diego oženil...

Nešťastná Paloma odchádza spolu so svojou mamou Soledad do hlavného mesta. Tam sa zamestná pod menom Elena Olivaresová v Cafetalere, rodinnej firmy Sánchezovcov Serranovcov, kde sa vypracuje až na miesto asistentky riaditeľa, ktorým sa stal Fabián. Diego si zatiaľ uvedomuje, že zosobášenie sa s Berenice nebolo najlepšie rozhodnutie. Rozhodne sa, že chce Palomu nájsť. Znenazdajky na ňu natrafí práve v Cafetalere, pričom v tom období mu Fabián ponúkne miesto dočasného riaditeľa. Fabián totiž spolu so svojím bratom Bernardom naplánoval poriadnu špinavosť. Keď sa Diego nakoniec stane dočasným riaditeľom, nevedomky s Palomou podpíšu dokumenty o fiktívnom vývoze, ktorý realizuje Fabián.

Paloma a Diego si k sebe opäť nájdu cestu. Rozhodnú sa, že spolu utečú od všetkých a všetkého. Všetko sa ale skomplikuje vo chvíli, keď Berenice začuje spievať Elenu Olivaresovú v kanceláriách Cafetalera pieseň, ktorú kedysi počula spievať Palomu na haciende Biely dom. Berenice spolu s Barbarou okamžite informujú celú rodinu. Tá rozohrá špinavú hru, aby Palomu a Diega od seba oddelili. Mladým zaľúbencom natarajú samé klamstvá na toho druhého, ktorým obaja uveria. Nešťastná Paloma sa odsťahuje a o Diegovi si myslí len to najhoršie. Diego sa ju síce najprv snaží nájsť, aby si overil, či sú reči o nej pravdivé, ale nevie, kde momentálne býva.

Na scénu prichádza Miguel Tejeiros, ktorý sa nasťahuje do bytu vedľa Diega a Berenice. Berenice mu najprv odoláva, ale nakoniec sa z nich stanú milenci. Berenice však nehodlá Diega opustiť, a tak si Miguel vymyslí vlastný plán, ako sa dostane do bohatej rodiny Sánchezovcov Serranovcov. Začne zvádzať Diegovu sestru Dianu, ktorej sa Miguel veľmi páči. Vďaka nemu zabudne na svojho bývalého priateľa Jeremyho, ktorý zostal pracovať v Bielom dome. Miguel a Diana sa nakoniec taktiež zosobášia. Vtedy však vyjde najavo, že Berenice čaká dieťa, o ktorom si všetci myslia, že je Diegovo. V skutočnosti je to ale Miguelovo dieťa. Diego sa kvôli dieťaťu napokon vracia k Berenice. Tá ho požiada o pomoc pre jej otca Ricarda, ktorý sa momentálne ocitol vo väzení pre nesplatené dlhy. Diego požičia jej rodine peniaze na zaplatenie dlhov. Ricardo má rok na to, aby Diegovi peniaze vrátil, pretože inak Diego príde o celú ročnú úrodu z haciendy, ktorou za dlh ručil.

Paloma získava miesto v Mexickej rade kávy, kde sa vypracuje až na zástupkyňu riaditeľa oddelenia pre styk s verejnosťou - Mariana Sáenza. Ten sa do nej bezhlavo zamiluje. Lenže opäť prichádza Diego, ktorému sa Palomu konečne podarí nájsť a všetko si vyjasnia. Je tu ale problém, Berenicino dieťa. Obaja sú si vedomí toho, že dieťa je veľká prekážka, ktorá bráni ich láske, a tak sa rozhodnú, že zostanú iba priateľmi.

Berenice čoskoro porodí tmavého chlapčeka. Všetci pochybujú, či je to Diegov syn, pretože sa na neho ani trochu nepodobá. Diego sa však napriek všetkému o dieťa stará a ľúbi ho ako svojho vlastného. Je rozhodnutý, že sa s Berenice rozvedie a vezme si Palomu. Zdá sa, že im už nič nebude stáť v ceste. Lenže Diego začne žiarliť na Mariana, čo Paloma nemôže vystáť, a tak ich Diegova žiarlivosť opäť rozdelí. Diegova sestra Daniela sprostredkuje svojmu bratovi stretnutie s psychologičkou Antoniou Ruízovou, ktorá mu má pomôcť vyslobodiť sa z posadnutosti Palomou. Antonia sa do Diega zamiluje, lenže on stále, napriek všetkému, ľúbi iba Palomu. Antonia si teda uvedomí, že Diego nikdy nebude jej a stiahne sa do úzadia.

Neskôr vyjde najavo, že malý Ricardito nie je Diegov, ale Miguelov syn. Všetci sú pohoršení, ale Diego sa chce o svojho milovaného synčeka starať tak či tak. Ibaže Miguel a Berenice sa rozhodnú s malým Ricardom utiecť. Nešťastnou náhodou však Berenice zahynie pri autonehode a Miguel unesie dieťa sám. Diegovi sa spolu s Palomou podarí získať malého Ricardita späť. Sú rozhodnutí, že sa vezmú, keďže Berenice je už mŕtva a nejestvuje nič, čo by ich mohlo rozdeliť.

Práve vtedy však Carlos Fontalvo, otec Fabiánovej ohrdnutej milenky Marcie, odhalí celú záležitosť s fiktívnymi vývozmi v Cafetalere. Paloma o ničom netuší, pretože sa rozhodla dočasne prijať miesto delegátky v Londýne. Diego jej sľúbi, že tam príde za ňou, ale v skutočnosti nič také neplánuje. Je to totiž práve on, kto je obvinený a Palomu chce len chrániť. Nechce, aby aj ju zatiahli do pojednávania. Palome sa v Londýne veľmi cnie za rodinou a priateľmi, a preto sa rozhodne vrátiť. Diego sa rozhodne urobiť čokoľvek, aby ju ušetril vypočúvania na súde, dokonca ju neváha oklamať, že ju už nemiluje a nechce ju viac vidieť. Paloma je nešťastná a vracia sa späť do Londýna. Stále nevie o ničom, čo sa deje na súde. Čoskoro však na to príde, a tak okamžite odchádza do Mexika, kde sa koná súdne pojednávanie. Diego jej všetko vysvetlí a Paloma mu odpúšťa.

Na súd sa má dostaviť Marcia, ktorá jediná má dôkaz o Fabiánovej vine. Ide o diskety, ktoré má v rukách len ona. Marcia sa však na súd nedostaví, a tak je Diego odsúdený na 7 rokov väzenia. Fabián je šťastný, že všetko dopadlo v jeho prospech. Diega, našťastie, prepustia na kauciu. Keďže však Ricardo nesplatil svoj dlh, Diegovi skonfiškujú haciendu, ktorú odkúpi Fabián. Diego s Palomou začnú plánovať svadbu. Lenže Paloma sa rozhodne, že získa dôkazy, aby potopila Fabiána, a tak prijme jeho návrh. Paloma deň pred svadbou utečie, aby Fabián vrátil haciendu Diegovi. Nikto ničomu nechápe a Diego na Palomu zanevrie...

Daniele a jej priateľovi Haroldovi sa prostredníctvom Palomy podarí získať heslo, aby sa mohli dostať do Fabiánovho počítača, kde sú všetky dôkazy proti nemu. Paloma je rozhodnutá, že Fabiána zničí. Mariano si uvedomí, ako veľmi Paloma miluje Diega, keď vidí, čo preňho robí. Rozhodne sa, že práve on Diegovi vysvetlí celú situáciu. Diego pochopí, že Paloma sa obetovala pre neho a pre jeho rodinu a udobria sa. Teraz už konečne majú dôkazy proti Fabiánovi a chcú ho udať. Lenže Fabián sa spolčí s Miguelom. Tomu sa spolu s Barbarou podarí uniesť Palomu. Fabián začne Diega vydierať, že ak nestiahne všetky obvinenia, Paloma si to odskáče. Barbara s Miguelom odvlečú Palomu na vedľajšiu haciendu, ktorá sa nachádza neďaleko Bieleho domu. Jeremy, ktorý sa dal s Dianou po jej rozchode s Miguelom opäť dokopy, to tam veľmi dobre pozná, pretože tam istý čas pracoval. On, Diego a zamestnanec z haciendy, Juancho, idú na túto haciendu, aby zachránili Palomu. Juancho zastrelí Miguela a spočíta mu, že ho využíval ako poskoka na služby, ktoré sa mu v danej chvíli hodili.

Na scénu opäť prichádza Marcia, ktorá víťazoslávne oznamuje, že s Fabiánom čaká jeho vytúženého syna, ktorého s Barbarou nikdy nemohli mať, pretože keď bola Barbara pred niekoľkými rokmi tehotná, Fabián ju udrel a ona nechtiac spadla tak, že potratila. Fabián teda Barbaru, ktorá je momentálne vo väzení, opúšťa a vracia sa k svojej niekdajšej milenke Marcii. Tá však sleduje len a len svoje ciele. Chce Fabiána dostať tam, kam patrí. Keď s ňou Fabián začne plánovať útek, ona predloží polícii diskety s dôkazmi a pred celou rodinou odhalí, že žiadne dieťa nečaká a že to všetko bola len pasca, ako dostať Fabiána na úplné dno...

Fabiánovi sa predsa len podarí utiecť. Všetci do jedného sa stretnú v Cafetalere, kde chce Fabián zabiť Diega. V jednej chvíli však Fabiánovi začne zvoniť telefón. Z väzenia mu volá Barbara, aby mu oznámila, že je s ním tehotná. Diegovi sa podarí uchmatnúť Fabiánovi zbraň, z ktorej zaznie výstrel. Fabián padá na zem a nakoniec zomiera s myšlienkou, že sa mu predsa len podarilo splodiť syna...

Na haciende sa koná veľká svadba, ktorou Paloma a Diego spečatia svoju lásku a navždy spoja svoje životy. Paloma mu pri tejto príležitosti oznámi, že čaká dieťatko. O 7 rokov neskôr už majú tri vlastné deti a spoločne vychovávajú malého Ricardita. Sú šťastní a tentoraz im to už nič a nikto nemôže prekaziť. Telenovela končí ich spoločným bozkom...

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Herec / Herečka Postava Slovensko Slovenské znenie
Silvia Navarro Teresa Suárezová / "Paloma" / Elena Olivaresová de Sánchez Serrano Slávka Halčáková
Sergio Basáñez Diego Sánchez Serrano Emanuel Hason
Martha Cristiana Berenice Sandovalová Portocarrerová de Sánchez Serrano Elena Podzámska
Anette Michel Bárbara Castrejónová de Sánchez Serrano Silvia Petöová
Rodrigo Abed Fabián Sánchez Serrano Miroslav Trnavský
Evangelina Elizondo Inés Ugarteová vda. de Sánchez Serrano Viera Strnisková
Sergio Bustamante Juan Francisco Sánchez Serrano Ivan Laca
Margarita Gralia Ángela Vallejová de Sánchez Serrano Iveta Kožková
Laura Padilla Soledad Suárezová Anna Javorková
Ana Serradilla Daniela Sánchezová Serranová de McKlane Katarína Brychtová
Iliana Fox Diana Sánchezová Serranová de MacGregor Anna Šišková
Juan Pablo Medina Bernardo Sánchez Serrano Vladimír Kobielský
Luis Felipe Tovar Miguel Alfonso Tejeiros y Caballero Daniel Dangl
Rodrigo Cachero Mariano Sáenz Ivan Šándor
Alejandro Lukini Jeremy MacGregor Ján Tréger
Gloria Peralta Marcia Fontalvová Daniela Kuffelová
Fernando Sarfatti Giancarlo "Juan Carlos" Mondriani Dušan Szabó
Enrique Becker Lic. Jorge Latorre František Kovár
Homero Wimmer Dr. Roberto Avellaneda Pavel Višňovský
José Carlos Rodríguez Carlos Fontalvo Ivan Vojtek st.
Adriana Parra Ximena de Fontalvo Monika Radványiová
Ramiro Huerta Aurelio Lopéz Juraj Predmerský
Adrián Makala Harold McKlane Andrej Bičan
Daniela Schmidt Antonia Ľubica Trégerová
Claudine Sosa Josefina Michaela Čobejová
Leonardo Daniel Joaquín Sánchez Serrano Dušan Szabó
Jesús Estrada Juancho Mejia Rastislav Sokol
Tania Arredondo Leonor de Lopéz Judita Bilá
Carolina Carvajal Matilde Arangová Lucia Hurajová
Guillermo Larrea Juan Manuel Quiroz Peter Sklár
Gabriela Andrade Margarita de Sánchez Serrano Gabriela Škrabáková
Carmen Delgado Constanza Portocarrerová de Sandoval Eva Matejková
Alejandro Ciangherotti Ricardo Sandoval
José González Márquez Lorenzo Sánchez Serrano

Vysielanie na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

TV stanica Dátum uvedenia Dátum finále Týždenný plán Čas
TV Markíza 27. február 2002 14. august 2002[2] pondelok – piatok 17. hod.
1. júl 2004 22. jún 2005 pondelok – piatok 08. hod.
3. september 2007 29. február 2008[3] pondelok – piatok 08. hod.
TV Doma 3. december 2009 2. apríl 2010 pondelok – nedeľa 16. hod.
13. február 2012 14. december 2012 pondelok – nedeľa 17. hod.
7. január 2014[4] 20. jún 2014 pondelok – piatok 16. hod.
1. august 2016[5] 20. január 2017 pondelok – piatok 14. hod.
19. marec 2018[6] 31. august 2018 pondelok – piatok 16. hod.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cuando seas mía se estrena hoy por TV Azteca [online]. produ.com, 2001-04-23. Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)
  2. Čo nás bude zabávať, ak zaprší [online]. sme.sk, 2002-07-04. Dostupné online.
  3. Markíze prepadá kompletná šnúra programov medzi 10. a 17. hodinou [online]. medialne.trend.sk, 2008-01-15. Dostupné online.
  4. Na Doma sa vráti Keď budeš moja a Doňa Barbara [online]. www.strategie.hnonline.sk, 2013-12-13. Dostupné online.
  5. Keď budeš moja sa vracia! Toto ste o vašej obľúbenej telenovele netušili [online]. www.tvnoviny.sk, 2016-07-25. Dostupné online.
  6. Keď budeš moja sa vracia! Toto ste o vašej obľúbenej telenovele netušili! [online]. www.markiza.sk, 2018-03-19. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]